Bir Sayfa Seçin

Akıllı ev sistemi nasıl çalışır

  Okuma Süresi: 3 Dakika

akıllı ev sistemi nasıl çalışır

Akıllı ev denildiğinde akla gelmesi gereken, bir otomasyon sistemidir. Birçok insan akıllı ev sistemi nasıl çalışır denilince, evin kendi kendini kontrol ettiğini sanıyor. Akıllı evler sanılanın aksine kullanıcıların isteklerine bağlı çalışırlar. İşin özünde, otomasyon sistemi kullanıcının isteği üzerine, güneş doğduğunda perdeleri ve panjurları otomatik olarak açması veya battığında perdeleri ve panjurları otomatik olarak kapatması, güneş battığında hava karardığında otomatik olarak aydınlatmaları açması, akşamları eve geldiğinizde otomatik olarak belirlediğiniz bir saatte TV’yi açması gibi değişik kontrolleri yönetiyor. Aynı zaman da uzaktan telefon yada tablet üzerinden uzaktanda kontrol edebiliyorsunuz. Kullanıcı istemediği takdirde akıllı evler kendi başlarına çalışmazlar. Bu demek oluyor ki bilim kurgu filmlerin konu olacak bir sahneyle karşılaşma ihtimaliniz çok düşük. Akıllı evlerin temel yapısı, merkezi bir sistemden oluşur. Akıllı ev sistemleri avantajları enerji verimliliği ile birlikte kullanıcılarının sorumluluklarını azaltarak yaşamlarına büyük kolaylıklar getirmektedir.

Akıllı ev sistemi nasıl çalışır ve nelerle kontrol sağlanır

TİS Akıllı evlerde ana bilgisayar, kullanıcıdan internet, kumanda, klavye ve hatta ses yoluyla gelen istekleri yerine getirir ve işleyişin akışını kontrol eder. Bu işleyiş aydınlatma, müzik, perde, kapı, gaz, elektrik, su tesisatı gibi sistemlerin verilen komutları yerine getirip, işlevi kontrol eden anahtarı istenilen konuma getirmesidir. İşleyişin kontrolüyse algılayıcılardan gelen komutlara göre takip edilir. Kontrol kartı bilgisayardan gelen sinyallerle yönetilen röle açık ya da kapalı konuma getirirler. Açık ya da kapalı konuma gelmesi, o anahtara bağlı sistemin çalışması veya durdurulması anlamına gelir. Kontrol noktası dijital cihazlardır. Dijital sistemler ikilik sisteme göre çalışırlar. Örneğin salon lambasının bağlı olduğu bir prizi kontrol etmek isterseniz, anahtar kartlarındaki salon lambasının bağlı olduğu bölüme 1 komutunu gönderdiğinizde salondaki lambası yanar. Bu sayede aydınlatma sistemi kontrol edilmiş oluyor. Bu sayede örneğin dışarıyı izleyen kameranızı istediğiniz açıya çevirebilirsiniz. Algılayıcılar hareket, ışık ve ısı gibi durumların değişmesini fark edebiliyorlar. Bu sayede güneşin doğuşunu, bir perdenin açık veya kapalı olduğunu TİS ana sisteme bildiriyorlar.

TİS ana giriş sistemi aldığı veriyi değerlendirip istenilen komutun yerine gelip gelmediğini kontrol ediyor ve kullanıcıyı bilgilendirebiliyor. Dijital anahtarlar aslında kontrol kartlarıyla aynı mantığa dayalı çalışırlar. Tek farkları, yüksek gerilimleri kontrol etmeleridir. Bunlar, lamba, kombi, televizyon gibi cihazların kontrol kartlarından gelen veriyle kontrol edilebilmesini sağlıyorlar. Akıllı ev sistemi nasıl çalışır denilince makalemizde sizlere bu şekilde yardımcı olmaya çalıştık.
9

Kaynak: TİS Türkiye